dinsdag 26 maart 2013

Over gewicht: Wat is BMI en hoe kan ik mijn BMI berekenen?

BMI is een afkorting van Body Mass Index. Hiermee wordt de verhouding tussen lengte en gewicht van een persoon weergegeven. Met deze berekening kan je uitrekenen of jij te zwaar of te licht bent ten opzichte van jouw lengte. De BMI is enkel voor volwassen geschikt. Voor kinderen en jongvolwassenen gelden er namelijk andere grenswaardes dan voor volwassenen. Dit omdat tot het 21e levensjaar het lichaam nog groeit en de hoeveelheid vetweefsel dan nog veranderd. Ben je jonger dan 21 dan geeft deze index dus geen goed beeld van jouw gewicht. Mocht je toch twijfels hebben en/of denken dat je te zwaar of te licht bent, bespreek dit dan met jouw huisarts. Die kan je precies vertellen of je wel of niet te zwaar of te licht bent.

BMI: Body Mass Index

Je kunt je BMI berekenen met een simpele formule. Deze is namelijk: jouw gewicht in kg delen door jouw lengte in kwadraat. Dus bijvoorbeeld: 70 kg : (1.72m x 1.72m) = 23,66

Vervolgens kan je in de BMI statistieken kijken of jouw gewicht normaal is of niet.


Body Mass Index tabel
Body Mass Index











Heb je een overgewicht dan is het zaak om af te vallen. Met overgewicht verhogen ook de risico’s op ernstige ziekten als suikerziekte, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, galstenen, rug- en gewichtsklachten en zelfs bepaalde soorten kanker. Wanneer je overgewicht hebt en wilt afvallen maar niet weet waar en hoe je moet beginnen of het vol moet houden kan je terecht bij jouw huisarts. Deze weet precies waar je moet zijn voor de juiste hulp.



Meer in Over gewicht:
Over gewicht: De 10 beste tips om op een gezonde manier af te slanken zonder dieet

Over gewicht: Hoe meet je jouw middel omtrek en wat betekent het voor jouw gezondheid?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten