zaterdag 16 februari 2013

Wespensteek allergie: wat moet je doen bij een allergische reactie op een bij of wesp


In dit artikel informatie over wat je moet doen bij een allergische reactie op een bijen- of wespensteek en wat je moet doen wanneer je door een bij of wesp bent gestoken.

Je kunt op veel verschillende dingen allergisch reageren. Waaronder op een bijen- of wespensteek. Allergische reacties op dergelijke steken zijn al eeuwenlang bekend. Zo vertellen hiƫrogliefen in de graftombe van de eerste farao van het oude Egypte, Farao Menes, het verhaal dat de koning overleden is na een insectensteek. Vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die door een bijen- of wespensteek overlijden. Deze mensen zijn dan of door een heel bijen- wespenvolk gestoken en hebben dus veel gif binnen gehad of hadden een allergische reactie op het gif van een bij of wesp. Ook kan het zijn dat ze een wesp of bij hebben ingeslikt door het drinken van een blikje frisdrank waar dan een wesp of bij in zat. Deze kan dan gestoken hebben in de mond of keel waardoor een luchtwegbelemmerende zwelling is ontstaan.

Bij
Bij
Wesp
WespWat moet je doen als je door een bij of wesp bent gestoken?

Wanneer je bent gestoken door een bij of een wesp blijft de angel in de huid zitten. Hier zit vaak nog het gifblaasje aan. Dit gifblaasje kan tot 20 minuten na de steek nog gif toedienen ook al is de wesp of bij al verwijderd. Het is van belang om de angel zo snel mogelijk te verwijderen, probeer hierbij niet in het gifblaasje te knijpen. De beste manier is om de angel weg te schrapen met een mesje of je nagels zodat je geen contact maakt met het blaasje. Nadat de angel eruit is moet je het gif uitzuigen. Dit kan gewoon met de mond maar er zijn hier ook speciale setjes voor verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken. In deze setjes zit dan een pincet, uitzuigpompje, alchoholgaasjes en pleisters. De pijn kan je wat verzachten met diverse zalfjes tegen insectenbeten. Deze zijn ook te verkrijgen bij drogisterijen en apotheken. Ook de plek van de steek koelen wil wat verzachten. Ben je gestoken in de mond, ga dan langs een arts. Het gevaar bij steken in de mond of keel is dat de zwelling de ademhaling kan belemmeren.

Angel met druppel gif
Angel met druppel gif 

Wanneer krijg je een allergische reactie op een bijen- of wespensteek?

Een klein deel van de mensen heeft een heftige reactie op het gif van een bij of wesp. Dit is vrijwel nooit bij de eerste keer. Bij de eerste steek heeft die persoon een eerste kennismaking met het gif. Hierdoor gaat het lichaam antistoffen maken. Deze antistoffen gaan zich hechten aan zogenaamde mestcellen in de longen, neus, ogen, darmen en huid. Hier merk je zelf helemaal niets van. Zodra je later weer opnieuw in contact komt met het gif wordt het wel gevaarlijk. Wanneer het gif dan in contact komt met die mestcellen waaraan de antistoffen zijn gehecht, gaan die cellen allerlei actieve stoffen afgeven, waaronder histamine. Deze actieve stoffen leiden tot de allergische reactie.

Wat heeft een allergische reactie op bijen- of wespengif tot gevolg?

Waar een niet-allergische persoon last heeft van een jeukende rode bult welke na een paar dagen verdwijnt, hebben mensen met een bijen- of wespensteek allergie rode jeukende bultjes over het hele lichaam en zwelling van ogen, lippen en hals. Dit is erg gevaarlijk omdat het ook kan zorgen voor problemen met slikken en ademhalen. Ook kan je dan last hebben van diarree en misselijkheid. Een nog ernstiger gevolg kan een bloeddrukdaling zijn die op zijn beurt weer kan leiden tot bewusteloosheid. Bij een hevige allergische reactie treden deze verschijnselen al binnen een kwartier na de steek op. Wanneer dit gebeurt moet diegene zo snel mogelijk naar een ziekenhuis of arts. Dit is dus een medisch noodgeval!

Epipen
Epipen

Wat moet je doen bij een allergische reactie of anafylactische shock?

Een snelle, hevige allergische reactie wordt anafylactische reactie of anafylactische shock genoemd. Wanneer je hier last van hebt moet je zo snel mogelijk naar een arts. Een arts zal een noodbehandeling uitvoeren welke bestaat uit een of meerdere injecties met adrenaline. De adrenaline zorgt voor verwijding van de luchtwegen om weer goed te kunnen ademen en vernauwing van de bloedvaten om zo de bloeddruk weer te laten stijgen en het hart krachtiger te laten kloppen. Wanneer iemand al eerder een allergische reactie heeft gehad heeft deze persoon vaak al een adrenaline-autoinjector met Epinefrine (Epipen) in een noodset bij zich om zelf bij een volgende allergische reactie al adrenaline toe te kunnen dienen. Het is belangrijk om daarna alsnog naar een arts te gaan om je even na te laten kijken. Ook krijg je dan weer een nieuwe injector mee. Wanneer je allergisch bent voor bijen- en wespensteken en een noodset bij je draagt is het verstandig om je omgeving hierover te informeren en ze ook te laten zien hoe de injector werkt, voor het geval je zelf niet in staat bent om jezelf te injecteren in een noodgeval.