donderdag 21 februari 2013

Mijn top tien tips om klitten in je haar te voorkomen en als ze er al zijn hoe te ontwarren.

Klitten in je haar. Voornamelijk dames zijn hier erg bekend mee. Zeker met een winderige dag of een trui met een wat hogere kraag krijg je al snel klitten in je haar. Met name de plekken waar je haar het meeste last heeft van wrijving heeft het zwaar te verduren. Droog en uitgedroogd haar klit sneller. Dit komt omdat de haarschubben dan wat meer open staan en niet zo glad zijn. Ze blijven snel achter elkaar hangen en als er eenmaal wat haren in elkaar blijven hangen zal de rest snel volgen. Om klitten te voorkomen is het van belang goed voor je haar te zorgen en het met enige aandacht te behandelen.

Wat kun je doen tegen klitten in je haar

Wat kun je doen om klitten in je haar zoveel mogelijk te voorkomen? Dit zijn mijn tien tips!

  1. Was je haar met de juiste producten. Gebruik hiervoor een conditioner, crèmespoeling of anti-klit shampoo. De conditioner, crèmespoeling of shampoo maakt de haarschubben gladder waardoor het minder snel klit.
  2. Droog je haar op de juiste manier. Na het wassen geen föhn gebruiken en al zeker niet met een handdoek droogwrijven. Dit maakt de haarschubben namelijk ruw. Je kunt je haar het beste opdraaien in een handdoek en daarna aan de lucht laten drogen. 
  3. Kam je haar nooit als het nat is. Behalve dat je de haren daarmee beschadigt wat weer zorgt voor gespleten haren, trek je eventuele klitten dan juist verder vast. 
  4. Gebruik een ontwarrende spray. Anti-frizz of antikroes producten maken ook je haar gladder. Verdeel dit in je nog natte haar, dan verdeelt het beter.
  5. Kam je haar van de punt naar de kruin. Wanneer je boven begint trek je de klitten er juist in.
  6. Laat klitten nooit in je haar zitten. Het wordt dan namelijk alleen maar erger en bij erge gevallen kan je een soort viltvorming krijgen. Dit krijg je er helemaal moeilijk uit en zal hoogstwaarschijnlijk afgeknipt moeten worden. Klitten kun je het beste met je vingers of een grofgetande kam verwijderen.
  7. Draag een elastiek in je haar bij winderig weer. Hoe minder je haar rond wappert des te minder klitten.
  8. Gebruik de juiste kussensloop. Door het met je hoofd draaien op je kussen wil je haar ook nog wel eens gaan klitten. Dit kan je voorkomen door natuurlijk met een haarnetje te slapen, maar slapen op een satijnen of zijden kussensloop werkt ook. Zou ik toch liever de laatste optie kiezen.
  9. Zorg ervoor dat je haar zo min mogelijk statisch is. Statisch haar zal namelijk ook sneller klitten. Je haar minder statisch maken kan door bijvoorbeeld een goede, voedende, hydraterende shampoo te gebruiken en je haar te kammen met een borstel van nylon of varkenshaar. Ook kun je wat haarlak op je borstel spuiten en daar dan je haar mee kammen.
  10. Pas op met stylingproducten. Wanneer je stylingproducten gebruikt, zorg er dan voor dat deze geen alcohol bevatten. De alcohol droogt je haar uit waardoor het ruw wordt en dus sneller klit. 

Tien tips om klitten te voorkomen of verwijderen

Misschien ook interessant voor jou: