dinsdag 19 maart 2013

Hoe kan je veilig online tickets voor concerten, voetbalwedstrijden, theater en andere evenementen kopen?

Concertkaarten en tickets voor andere evenementen kopen via online ticket bureaus en internet. Waar kan je veillig tickets kopen, waar moet je op letten, wat als je kaart geblokkeerd is en waarom e-tickets via Marktplaats risicovol zijn. Al deze vragen zal ik in dit artikel beantwoorden.


Veilig online tickets kopen

Wanneer je kaarten voor concerten, theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en andere evenementen wilt kopen kan je bij veel online ticketshops en ticketservices terecht. Dit zijn vaak geen officiële verkooppunten. Regelmatig worden er bijvoorbeeld concert tickets ongeldig verklaard en geblokkeerd. Dit gebeurt vaak omdat organisators een verbod hebben op het doorverkopen van de kaartjes. Kaarten worden namelijk regelmatig in grote aantallen opgekocht door wederverkopers die vervolgens de prijzen enorm opvoeren door een schaarste te creëren . Het zijn wel gewoon echte kaartjes dus als je er niet van op de hoogte bent dat je kaart is geblokkeerd, word je gewoon aan de deur van het concert weer naar huis gestuurd. Waar moet je op letten bij het online kopen van concert kaarten in Nederland, hoe kan je zien dat jouw kaart is geblokkeerd en wat kan je beter niet doen wanneer je tickets wilt kopen via internet?


Koop hier online veilig de laatste concert kaarten voor Justin Bieber!

Wanneer je kaarten koopt via de officiële verkooppunten ben je verzekerd van een geldige kaart voor een redelijke prijs. Wederverkopers doen er alles aan om jou te overtuigen jouw kaartjes bij hun te kopen. Veel websites hebben een domeinnaam die maar een paar letters verschilt van een officieel verkooppunt zodat je waarschijnlijk per ongeluk al op hun site terecht komt wanneer je via Google zoekt. Zelfs zonder te weten dat dit geen officieel verkooppunt is. Vaak geven de wederverkopers aan dat ze gespecialiseerd zijn in het verkopen van kaarten die moeilijk verkrijgbaar zijn zoals kaartjes voor artiesten als Justin Bieber, Usher en Adele of grote feesten als Mysteryland en Sensation. Dit wil echter niet zeggen dat de kaarten bij het officiële verkooppunt al uitverkocht zijn, check dit dus altijd! De termen ‘officieel’, ‘laatste kaarten’ en ‘veilig’ staan veelvuldig op de site. Ook de wederverkopers bieden de mogelijkheid om met Ideal en dergelijke te betalen en sommigen zijn zelfs voorzien van een Certificaat Thuiswinkel Waarborg. Dit geeft de illusie dat je met een officieel voorverkoopadres te maken hebt, maar uiteindelijk betaal je wel te veel voor de kaarten en loop je het risico dat ze geblokkeerd worden.

Origineel ticketWaar kan je veilig tickets kopen?

Waar kan je dan wel veilig online kaartjes kopen? Hieronder volgt een lijstje met officiële (voor)verkoopadressen voor de diverse concerten en evenementen. Hier kun je veilig jouw tickets kopen en ben je verzekerd van een geldig kaartje waar je niet te veel voor hebt betaald.Officiële (voor-)verkoopadressen voor concerten en evenementen:

www.livenation.nl – dit is het voorverkoopadres van Mojo Concerts
www.eventim.nl – dit is het voorverkoopadres van onder meer Green House
www.seetickets.nl – aanbieder van onder meer tickets voor concerten, musicals, dance en meer
www.ticketservice.nl - voorverkoopadres van onder meer Mojo Concerts, Paradiso, Melkweg, Effenaar, 013. (Let op! Er bestaat ook deticketservice.nl dit is geen officieel verkooppunt!)
www.ticketmaster.nl – voorverkoopadres van onder meer Mojo Concerts, Paradiso, Melkweg, Effenaar, 013.
www.ticketpoint.nl – voorverkoopadres voor onder meer Toppers in Concert, Frans Bauer en meer nationaal product
www.easyticket.nl – Vele evenementen (Let op! Er is ook een easyticket.eu, dit is geen officieel verkooppunt!)

Officiële (voor-)verkoopadressen voor theater:

Theatertickets kan je gewoon bij het theater kopen aan de kassa. Er bestaan een paar officiële verkoopkanalen voor kaartjes voor het theater.
www.seetickets.nl – voorverkoopadres van onder meer de musicals van Joop van den Ende theaterproducties
www.ntk.nl – voorverkoopadres voor diverse theaters
www.lastseats.nl – Verkoopt in goede samenwerking met ruim 70 theaters alle voorstellingen waarvoor 4 dagen voorafgaand aan de start nog plaatsen beschikbaar zijn
www.trioticket.nl – Officieel verkoopkanaal voor theater en entertainment

Officiële (voor-)verkoopadressen voor voetbal:

Bij kaarten voor voetbal wil je natuurlijk niet terecht komen in het vak van de tegenpartij. Je kunt dan voor goede kaarten naar de site van de club van welke je de wedstrijd wilt zien, of het stadion waar de wedstrijd wordt gespeeld. Wil je online tickets kopen dan kun je terecht bij het officiële voorverkoopadres van de KNVB www.ticketbox.nl.Hoe kan je zien of jouw kaart is geblokkeerd?

Op de site http://www.ticketsenconcertkaarten.nl vind je een lijst met de nummers van geblokkeerde kaarten. Deze site is een initiatief van Mojo Concerts. Tickets kunnen nog ongeldig worden verklaard tot de start van het concert of festival. Houd dus de berichtgeving hieromtrent in de gaten wanneer je van plan bent te gaan en je kaarten hebt gekocht bij een dubieuze wederverkoper of via Marktplaats en dergelijke. Wanneer kaarten geblokkeerd worden wordt dit ook vaak aangegeven in de media of op de site van waar het concert of evenement plaatsvindt.

Bij welke sites loop je het risico dat je ticket wordt geblokkeerd?

Tussenhandelaren waarvan bekend is dat zij zonder toestemming doorverkopen en waar je dus risico loopt op een geblokkeerde kaart of geweigerde toegang zijn bijvoorbeeld:

budgetticket.nl, onlineticketshop.nl, worldticketshop.nl, tickets4u.nl, tickets123.nl, QQtickets.nl, ticketunlimited.nl, ticketforsale.nl, tickets2buy.nl, ticketshier.nl, stadiontickets.nl, pepetickets.nl, getmein.nl, 4alltickets.nl, tickets4events.nl, easytickets.eu, rang1tickets.nl, deticketservice.nl.

Deze lijst veranderd voortdurend dus ga niet enkel uit van deze lijst want er kunnen er al meerdere bij zijn gekomen.

Koop nooit tweedehands e-tickets via Marktplaats en dergelijke sites!

Wanneer je tickets koopt via Marktplaats loop je een groot risico dat je punt een te veel betaald hebt en punt twee dat je het concert of evenement niet eens binnenkomt. Het gevaar zit namelijk in de zogenaamde e-tickets. Dit zijn digitale kaarten die je in pdf formaat toegezonden worden. Wanneer je deze tickets koopt via een niet officieel verkooppunt loop je een grote kans dat de kaart niet werkt. De e-ticket kan immers ontelbare keren worden uitgeprint. Wanneer je daarmee bij de deur staat en iemand anders heeft hetzelfde e-ticket gekocht, word je geweigerd. Alleen de eerste persoon die met dat kaartnummer voor de deur staat komt binnen. Op die manier kunnen kwaadwillenden dus enorm veel geld verdienen van niets vermoedende kopers. Je kunt nergens terecht met jouw ticket en krijgt dus ook je geld niet terug. Je bent dan gewoon opgelicht. Voorkom dit dus door gewoon jouw tickets bij de officiële verkooppunten te kopen. De kans dat jouw kaart dan ongeldig wordt verklaard is niet aanwezig, je komt altijd binnen en als het concert of evenement wordt afgelast krijg je jouw geld terug of het wordt op een andere manier gecompenseerd.

Kan je gewone kaartjes kopen via Marktplaats en hoe kan je die tickets controleren?

Indien je gewone kaarten, dus geen e-tickets, wilt kopen op sites als Marktplaats, doe je er goed aan om niet vooraf te betalen en de kaarten zelf bij diegene op te halen. Indien het iemand betreft die gewoon zijn kaartje wil verkopen omdat ze zelf bijvoorbeeld niet kunnen gaan, zal de prijs ook niet veel hoger zijn dan de normale verkoopprijs. Je zou ook het aankoopbewijs erbij kunnen vragen. Zoals altijd bij aankopen via dat soort sites neem je gewoon een risico. Op internet lees je dingen als dat bij nepkaarten de inkt uitveegbaar is met een natte vinger en het kaartje niet zou kunnen scheuren als het een echte is. Dit ligt echter maar net aan de organisator. Sommige echte kaartjes kunnen bijvoorbeeld wel scheuren, dus garantie heb je niet en het valt slecht te controleren. De enige manier is vaak het scannen van de barcode en dat gebeurd pas als je naar binnen wilt. Het beste blijft dus gewoon kopen via de officiële verkooppunten.


Wat als je al een kaartje hebt gekocht via een tussenhandelaar?

Je kunt deze kaart gewoon proberen te gebruiken. Het risico dat de kaart wordt geblokkeerd en dat je niet binnenkomt is wel aanwezig, houd dit dus in de gaten voordat je naar het concert of de voorstelling gaat. Krijg je geen toegang, is jouw kaart geblokkeerd en heeft de wederverkoper dit risico niet vooraf kenbaar gemaakt door te vermelden dat het om doorverkoop van kaarten gaat? Bijvoorbeeld ergens op de website waar je de kaartjes hebt gekocht. Dan kan je een schriftelijke klacht in dienen bij die verkoper en daarin ook aangeven dat je jouw geld terug eist. Je kunt voor vragen en klachten over de online verkoop van kaartjes ook contact opnemen met ConsuWijzer via telefoonnummer 088-0 70 70 70.


Voor meer informatie over online tickets kan je terecht bij de volgende sites:
http://www.weetwaarjekoopt.nl
http://www.ticketsenconcertkaarten.nl/
http://www.consuwijzer.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten